Calorie deficit

 CALORIE DEFICIT = DE ENIGE MANIER OM AF TE VALLEN

je kan niet afvallen zonder een calorie deficit

Om deze mail goed te verstaan zou ik je zeker aanraden om mijn vorige mail te lezen indien je dat nog niet gedaan hebt, klik hier om eens opnieuw te spieken.

Dus we weten nu allemaal dat je TDEE de totale aantal calorieën zijn dat je lichaam per dag verbrandt en dat je TDEE ook bepaald wordt door heel veel verschillende factoren. 

🗣Je TDEE = calories OUT
🗣Je voeding = calories INJe energie balans, is dus bepaald door calories IN vs. calories OUT. 

* Als je calories IN groter zijn dan je calories OUT heb je een positieve energie balans aka een calorie SURPLUS, hierdoor ga je dus aankomen

* Als je calories OUT groter zin dan je calories IN heb je een negatieve energie balans aka een calorie deficit, hierdoor ga je dus afvallen

Calorie surplus = aankomen
Calorie deficit =  afvallen

 

HET IS ONMOGELIJK OM AAN TE KOMEN ALS JE IN EEN CALORIE DEFICIT ZIT

HET IS ONMOGELIJK OM AF TE VALLEN ALS JE IN EEN CALORIE SURPLUS ZIT

ALS JE NIET AFVALT ZIT JE NIET IN EEN DEFICIT

ALS JE NIET AANKOMT ZIT JE NIET IN EEN SURPLUS

 

Punt aan de lijn, geen discussie.... 

Is het dan allemaal zo simpel? Wel ja, nee, niet echt

Als ik bovenstaande statements op mijn instagram post, zit er wel altijd iemand bij die de 'law of thermodynamics' kan manipuleren. "Nee bij mij werkt dat calorie deficit niet, mijn hormonen bla bla bla" Hormonen kunnen inderdaad een invloed hebben je calories in en ook je calories out. Waardoor je uiteindelijk niet meer in een deficit zit en dus ook niet afvalt.


Het is zeker mogelijk om het gevoel te hebben dat je in een deficit zit zonder af te vallen. Ik bedoel, het is mogelijk om effectief weinig calorieën te eten (een aantal dat voor iemand anders waarschijnlijk wel een deficit zou zijn) en nóg niet af te vallen. Heel veel dingen kunnen ervoor zorgen dat je uiteindelijk niet in een deficit terecht komt. Bijvoorbeeld: stress, hormonen, darmproblemen, slecht slaappatroon, verlaagde NEAT door streng te diëten, té bewerkte voeding enz..


Soms is het dus niet altijd een kwestie van minder te eten en meer te bewegen, soms zijn er dieper liggende problemen en dan is het wel belangrijk om deze aan te pakken.
👉🏼 Maar niet iedereen heeft problemen

In tegendeel, meeste mensen kunnen vlot afvallen vanaf ze een calorie deficit nastreven. Iedereen wil graag een reden zoeken waardoor hij/zij niet kan afvallen omdat mensen niet altijd verantwoordelijk willen zijn. Dit is menselijk, we moeten er ons gewoon van bewust zijn en eerlijk blijven met onszelf. 

Voor meeste mensen zal het helpen om ofwel wat meer te bewegen, ofwel iets minder te eten, en beter nog: de combinatie. 

Meer beweging zal ervoor zorgen dat calories OUT groter worden dan calories IN
Minder eten zal ervoor zorgen dat calories IN lager worden dan calories OUT
De combinatie van de twee zal dan dat verschil tussen out & in nog groter maken

 

Als je dit écht geprobeerd hebt voor enkele weken en je merkt nog geen verschil, terwijl je wel weet dat je voeding & beweging altijd goed zat, mag je eens twijfelen of er geen dieper probleem zou zijn. Maar blijf zeker eerlijk met jezelf en de moeite die je gedaan hebt.